פריצת דיסק צווארי  

מהי פריצת דיסק צווארי?

פריצת דיסק היא אחת הסיבות השכיחות לכאבי צוואר. עמוד השדרה בנוי כעמוד המורכב מחוליות רבות, המסודרות אחת על גבי השנייה. בין כל שתי חוליות נמצא דיסק, המשמש כבולם זעזועים. במרכז הדיסק הבין-חולייתי נמצא גרעין הדיסק, המורכב מחומר אלסטי דמוי ג'ל שמקנה לדיסק את גמישותו הרבה. גרעין הדיסק מוקף במעטפת חיצונית חזקה דמוית צמיג, שתפקידה לתחום ולהגן על גרעין הדיסק.

כאשר מעטפת הדיסק נבקעת, חלק מגרעין הדיסק יכול לפרוץ דרך המעטפת לתעלת השדרה – וללחוץ על חוט השדרה ושורשי העצבים העוברים בה. הלחץ הנוצר על הרקמות העצביות בתעלה, בשילוב עם דלקת מקומית הנגרמת מחומרים שונים המופרשים מהדיסק הפרוץ, גורמים לכאבים עזים ועלולים לגרום לנזק נוירולוגי קשה.

פריצת דיסק צווארי מאופיינת בכאבים חדים בצוואר, המקרינים לשכמות ומתגברים בתנועה. כמו כן, ייתכנו כאבים ותחושת נימול (כאב רדיקולרי), המקרינים לאורך היד. במקרים של לחץ על חוט השדרה, עלולות להופיע הפרעות נוירולוגיות בארבעת הגפיים, היכולים להתבטא במגוון הסתמנויות נוירולוגיות, החל מפגיעה קלה בפעילויות מוטוריקה עדינה של אצבעות הידיים, דרך הפרעה בהליכה, ועד חולשה קשה של ארבעת הגפיים, המלווה בבעיות שליטה בסוגרים.

התסמונת בה חוט השדרה נפגע עקב הלחץ שנגרם בשל פריצת הדיסק – נקראת "תסמונת מיאלופתית". במצב זה נגרמים נזקים לתפקוד חוט השדרה, העלולים להיות בלתי הפיכים גם לאחר ביצוע ניתוח ושחרור הלחץ מחוט השדרה. מסיבה זו, הגישה הרפואית המקובלת לפריצת דיסק הגורמת ללחץ משמעותי על חוט השדרה היא ביצוע ניתוח לשחרור מוקדם של חוט השדרה – גם במקרה שהתסמינים הנוירולוגיים קלים יחסית.

מה קורה בבדיקה הראשונה במרפאה?

כדי לבסס את האבחנה הרפואית, הרופא המטפל מבצע תהליך אבחנתי בעל מבנה קבוע:

תחקור רקע רפואי – כולל היסטוריה רפואית קצרה של מחלות רקע, טיפולים תרופתיים וכדומה.

  • תשאול – בירור משך ואופי הסימפטומים עליהם מתלונן הנבדק, עוצמת ומיקום הכאבים, הטיפולים שהנבדק ניסה בעבר. בנוסף לכך, במקרה של תלונות המתאימות לפריצת דיסק צווארי, הרופא יברר האם הנבדק חש בהפרעה בתפקוד אצבעות הידיים בפעילויות עדינות, כגון כפתור חולצה, כתיבה, הקלדה על מחשב וכדומה. כמו כן, ייבדקו הפרעות ביציבות ההליכה ובשליטה על הסוגרים.
  • בדיקה גופנית – הכוללת בדיקה של עמוד השדרה הצווארי לאיתור עיוותים והגבלה בטווחי התנועה, בדיקה מקיפה של מצבו הנוירולוגי של המטופל, שיכולה לכלול בדיקת הליכה, שיווי משקל, בדיקת הכוח של קבוצות השרירים השונות, בדיקת התחושה והרפלקסים בגפיים ובדיקות ספציפיות אחרות.
  • בדיקות דימות – לרוב כאשר הרופא חושד בפריצת דיסק צווארי הגורם ללחץ על חוט השדרה, בדיקת הבחירה לאישוש האבחנה היא MRI ולא CT.

אפשרויות הטיפול השמרני בפריצת דיסק צווארי

פריצת דיסק היא מצב הפיך בעל פוטנציאל של 70-80% לשיפור ללא כל טיפול ניתוחי, כל עוד הסימפטומים עקב פריצת הדיסק מאופיינים בכאב בלבד, ללא פגיעה נוירולוגית. פרגמנט הדיסק הפרוץ מתפרק ונספג על ידי הגוף בתהליך האורך מספר חודשים, ויחד עמו חולפים בהדרגה הסימפטומים העצביים של כאב, נימול וחולשה.

לאור זאת, בחירה בטיפול שמרני יכולה לתת מענה טיפולי מספק למרבית המטופלים. אפשרויות הטיפול השמרני בפריצת דיסק צווארי כוללות, בין היתר: טיפול תרופתי לשיכוך הכאבים, מנוחה מפעילות מאומצת המחמירה את הכאב ופיזיותרפיה.

חשוב לזכור כי טיפולים אילו אינם "מחזירים" את הדיסק למקום – ותפקידם היחידי הוא להקל על החולה עד שהדיסק ייספג באופן טבעי. הסימפטומים מפריצת הדיסק לרוב יחלפו לאחר כ-3-6 חודשים, אך רוב המטופלים חשים הקלה כבר כעבור מספר שבועות.

מתי מומלץ טיפול ניתוחי לפריצת דיסק?

המלצה על ניתוח לכריתת הדיסק הפרוץ תינתן לרוב עקב אחת מהסיבות הבאות:

  • במקרה בו מופיעים סימנים ללחץ על חוט השדרה, המתבטאים בקושי בהליכה, קושי בתפקוד הידיים בפעילות שונות, ו/או בעיה בשליטה על הסוגרים.
  • החמרת הנזק הנוירולוגי (חולשה, רגל רדומה).
  • חולשה משמעותית בכוח של אחת מקבוצות השרירים בגפיים, הנגרמת עקב הדיסק הפרוץ.
  • כאבים עזים המרתקים את החולה למיטה, ואינם נשלטים באמצעות טיפול במשככי כאב וטיפול מירבי של מרפאת כאב.
  • כאבים משמעותיים המפריעים בניהול שגרת היום, ולא משתפרים לאחר טיפול שמרני של מספר שבועות.

 

חשוב להדגיש: לממצאים המודגמים בבדיקת הדימות (MRI) תפקיד חשוב בקבלת ההחלטה על הטיפול הניתוחי. למרות שההחלטה על הצורך בניתוח היא קלינית בעיקרה, הנטייה להמליץ על ניתוח תגבר אם נראה דיסק פרוץ גדול הגורם ללחץ ניכר על חוט השדרה.

קישורים לעמודים פנימיים באותו נושא:

למידע נוסף על ניתוח זעיר-פולשני לטיפול בפריצת דיסק צווארי לחצו כאן.

ניתוח לכריתת דיסק בגישה קדמית (דיסקטומיה צווארית) – לחצו כאן

השתלת דיסק מלאכותי – לחצו כאן